Onze Visie

Algemeen Ieder kind krijgt, ongeacht zijn/haar culturele,religieuze en maatschappelijke achtergrond, specifieke aandacht.
Er wordt rekening gehouden met zijn/haar fysieke, motorische en psychische ontwikkeling.
Tijdens de lessen wordt er door twee leraren gedifferentieerd, opdat ieder kind op zijn/haar niveau succes weet te behalen.
Veel aandacht geven is alleen mogelijk door de groepen bewust klein te houden en de mens achter de judoka te leren kennen. Het maximum toelaatbare is dan ook 18 judoka`s.
Uiteraard is een goede samenwerking tussen ouders/school en vereniging van essentieel belang.

Peuterjudo

Hier beginnen we de peuter de basisvaardigheden van het judo op een speelse manier aan te leren.
Denk hierbij aan voor, achter, hoog, laag, links, rechts, rollen en vallen.
Het aanleren van Japanse woordjes en de beginselen van discipline, luisteren en leren met elkaar omgaan.
Dit alles doet de peuter in samenwerking met één van de ouders/begeleiders.

Kleuterjudo

Al vanaf de leeftijd van 4 en half jaar kan er bij Shin Hajimeru op een speelse manier kennis gemaakt worden met judo; denk daarbij aan rollen, duwen, trekken en balanceren.
De lessen bestaan steeds uit het aanleren van een aantal motorische vaardigheden. Daarom heen worden diverse judo vaardigheden geoefend.
Daarnaast is er speciaal in deze leeftijdscategorie aandacht voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Deze zijn immers van groot belang bij het gezamenlijk beoefenen van het judo.
Kinderen in deze leeftijd hebben zoals bekend een korte spanningsboog, vandaar dat de oefenstof heel gevarieerd wordt aangeboden.
Dit doen we door het geven van korte opdrachten, via allerlei verschillende spelvormen met als gevolg judolessen met veel afwisselende activiteiten voor de kinderen.
Dit leidt ertoe dat de kinderen met plezier naar de judolessen blijven komen en zich zo kunnen ontwikkelen zowel op judo als op motorisch en sociaal vlak.

Jeugdjudo

Shin Hajimeru biedt op verschillende tijden en op verschillende niveaus judolessen aan voor kinderen van 6 t/m 11 jaar.
De kinderen worden op leeftijdsgroep, judo vaardigheden bij elkaar ingedeeld.
Dit om de onderlinge verschillen niet te groot te maken, zo kunnen ze op gelijk niveau trainen met hun eigen leeftijdsgenoten.

Bij deze leeftijdscategorie ligt in de judolessen de nadruk op de volgende zaken:
1. Het ontwikkelen van motorische vaardigheden, deze worden vooral geoefend door het uitvoeren van verschillende spelvormen op de mat.
2. het aanleren van veilig valbreken op de mat, de basis van het judo, als de kinderen dit goed onder de knie hebben, durven en kunnen ze veel vrijer judoën op een verantwoorde manier.
3. Samenwerken met verschillende trainingspartners zodat de kinderen hun eigen mogelijkheden en die van anderen leren kennen en accepteren.
4. judo vaardigheden trainen in deze periode wordt het ook mogelijk de trainingen te gaan differentiëren sommigen gaan richting wedstrijdgroep anderen blijven het judo recreatief beoefenen.

Juniorenjudo

Ook voor deze groep, leerlingen van 12-tot 17 jaar, heeft Shin Hajimeru les mogelijkheden op verschillende tijdstippen.
Bij deze leeftijdscategorie kunnen de doelen uiteenlopen;
Door het verder oefenen van hun judo vaardigheden, streven de meeste leerlingen ernaar hun zwarte band te halen, dit vereist ook het vele malen herhalen van verschillende technieken en vergt dus ook nogal wat van het doorzettingsvermogen.
Maar door veel uren te trainen lijkt het op een gegeven moment vanzelf te gaan.
Het trainen van judo vaardigheden en een mentaliteit specifiek gericht op het meedoen in wedstrijden en toernooien.
Judo is een zeer dynamische sport, voor sommigen is het lastig om de juiste timing te vinden.
Door veel trainen krijgt de leerling op een gegeven moment het juiste gevoel en ook de timing onder controle.
Timing is erg belangrijk als je aan wedstrijden mee wil doen en/of de zwarte band wil halen, want elke techniek moet je laten zien vanuit beweging.
Naast een uitstekende manier om sportief bezig te zijn, geeft de beoefening van judo ook de mogelijkheid om inzicht tot jezelf te ontwikkelen.
Leer met het beoefenen van judo om te gaan met je mogelijkheden en beperkingen.
De leerlingen worden gestimuleerd om aan toernooien deel te nemen, om zich zo te meten met judoka's van andere scholen, maar ook om ervaring op te doen in wedstrijden.

Volwassenjudo

Shin Hajimeru heeft ook mogelijkheden voor het beoefenen van judo door volwassenen.
Op een ontspannen manier worden de judo technieken getraind, daarnaast is er aandacht voor de oorsprong van het judo en het idee achter deze vorm van sportbeoefening.
Iedereen kan bij judo vereniging Shin Hajimeru judo beoefenen op diverse niveaus; dat kan zuiver recreatief, voor de meeste leerlingen geldt echter dat ze ernaar streven hun zwarte band (1e dan) te behalen. judo staat voor de zachte weg;
Dat wil zeggen met een minimale inspanning, het maximale resultaat behalen; Dus je partner onderwerpen aan controle.
Daartoe leer je hoe je op een veilige manier je partner kunt tillen en werpen en uiteindelijk kunt controleren.
Naast een uitstekende manier om sportief bezig te zijn, geeft de beoefening van Judo ook de mogelijkheid om inzicht in jezelf te ontwikkelen.
Leert het beoefenen van judo je om te gaan met je mogelijkheden en beperkingen.
Helpt het je bij het opnieuw vinden van balans en tenslotte leert het je ook nog een aantal technieken die je als zelfverdediging kunt gebruiken.
Dit alles in judolessen met een persoonlijke aanpak door de judoleraar, gedifferentieerd naar ieders niveau en motorische vaardigheden.

Zwarte band

Twee maal per jaar worden er examens gehouden waarin leerlingen een band kunnen behalen, variërend van de gele band t/m de zwarte band.
Iedere leerling die begint met trainen heeft automatisch de witte band.
De witte band staat voor onervarenheid en vormbaarheid.
De gele en oranje banden staan voor leerlingen die hun eerste stappen in judo met succes hebben gezet, maar ook nog veel moeten leren.
De groene en blauwe banden staan voor gevorderde leerlingen. De bruine band staat voor leerlingen die van de gevorderde fase naar de fase van de zwarte band aan het trainen zijn.
Om de zwarte band te kunnen bereiken moeten de leerlingen lang en hard trainen. Shin Hajimeru biedt voor hen extra mogelijkheden.
De zwarte band staat voor beheersing, vastberadenheid en doorzettingsvermogen.